Η ΝΕΔΑ & Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥΚΑΡΑΜΠΕΛΑ


PDF

Η Νέδα, ο μύλος του Καράμπελα και οι εκστασιασμένοι πεζοπόροι

Δεν είναι απλά μια περιήγηση σε απερίγραπτα όμορφες διαδρομές, ούτε ένα δροσερό και περιπετειώδες διήμερο σε στενά φαράγγια, παραδεισένιες λιμνούλες και εκπληκτικούς καταρράκτες. Το πέρασμα της Νέδας, όπως το οργανώνει ο Όμιλος Φίλων της Νέδας το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε Ιουλίου, είναι και ένα ταξίδι στη μυθολογία, την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής που διασχίζει ο ποταμός.
Φέτος, οι περίπου 60 φυσιολάτρες πεζοπόροι που εμπιστεύτηκαν τον Όμιλο για να γνωρίσουν τη Νέδα, είχαν την ευκαιρία να δουν να ξαναφτιάχνεται σχεδόν από το μηδέν ένας ιστορικός νερόμυλος στο Κακαλέτρι. Είναι ο μύλος του πατέρα του Κωνσταντίνου Καράμπελα, “αρχηγού” του Ομίλου Φίλων, που μαζί με τον Διονύση Αθανασόπουλο, τον Λάμπρο Μαρωνίτη και άλλους συμπατριώτες τους, έκαναν γνωστή τη Νέδα σε όλη την Ελλάδα, ενώ με την επιμονή τους, και όποτε χρειάστηκε με τις κινητοποιήσεις τους, καταφέρνουν να διατηρείται αναλλοίωτο το φυσικό κάλλος της, από παρεμβάσεις κυρίως της Νομαρχίας και ορισμένων Δήμων που ανοίγουν δρόμους οπουδήποτε, καταστρέφοντας τα πάντα.

Η ανακατασκευή του μύλου μόλις ολοκληρώνεται και αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει, είναι ότι όλα μα όλα τα εξαρτήματά του είναι τα αυθεντικά, τίποτα καινούργιο και καμία πατέντα, πέρα από κάποιες επισκευές που χρειάστηκε να γίνουν σε ορισμένα κατεστραμμένα από το χρόνο και την εγκατάλειψη κομμάτια. Για παράδειγμα οι μυλόπετρες: Ο Κωνσταντίνος Καράμπελας έκανε ολόκληρη …ανασκαφή και ξέθαψε μέσα από το μύλο όλες τις παλιές πέτρες, τις συναρμολόγησε, τις σφήνωσε με σφήνες από βελανιδιά που, όταν ξεραθεί, γίνεται άκαμπτη και άφθαρτη και τα αποκαλούμενα μονολίθια ήταν πλέον έτοιμα. Η εντύπωση που έχουμε ότι η μυλόπετρα ήταν μία “μασίφ”, καλά πλανημένη και σκαλισμένη σκληρή πέτρα, δεν ανταποκρίνεται και πολύ στην πραγματικότητα. “Τέτοιες μυλόπετρες”, εξήγησε ο ιδιοκτήτης του μύλου, “έρχονταν απ’ έξω, συνήθως από το νησί της Μήλου και τις είχαν οι μύλοι σε πλούσια μέρη και με καλούς δρόμους. Εδώ σε μας δεν υπήρχαν ούτε δρόμοι, ούτε και πλούτος και γι’ αυτό έφτιαχναν μονολίθια με πολλές κατάλληλες πέτρες, που τις σφήνωναν μέσα σε ένα μεγάλο στρογγυλό σιδερένιο στεφάνι”. Το μόνο σύγχρονο εξάρτημα του μύλου είναι το μυλοβάγενο, η χοάνη στην οποία πέφτει νερό από το μυλαύλακα και με ταχύτητα χύνεται στο σιφούνι και από εκεί στην παλιά οριζόντια σιδερένια φτερωτή, που δίνει κίνηση στο μύλο.

Ο συγκεκριμένος μύλος είναι από τους παλιότερους που στέκουν ακόμη στη Μεσσηνία. Καταγράφεται σε ιστορικές πηγές από την εποχή της Τουρκοκρατίας ακόμη. Ο Κωνσταντίνος Καρά- μπελας τον αναπαλαίωσε σε ένδειξη τιμής προς το μυλωνά πατέρα του Γιάννη, που έμαθε την τέχνη από τον παππού του και εκείνος από τον προπάππου του και πάει λέγοντας. Ο μύλος αγοράστηκε από τον πατέρα του στα σχετικά νεότερα χρόνια. Μέχρι τότε είχε άλλον, που έφτιαξαν οι πρόγονοί του λίγο πιο πάνω στο ποτάμι. Ένας λόγος ακόμη που αποφάσισε να φτιάξει το μύλο ήταν προκειμένου να αποκτήσει το αγαπημένο του χωριό, το Κακαλέτρι, ένα χώρο που θα προσελκύει επισκέπτες, όχι για να αφήνουν τα χρήματά τους, δε θα γίνονται εμπορικές συναλλαγές, αλλά για να γνωρίσουν την απίθανη αυτή περιοχή. Ο τρίτος λόγος είναι επειδή έχει έντονο συναισθηματικό δέσιμο με αυτόν το μύλο, αφού εκεί μεγάλωσε. Εκεί παρακολουθούσε τα νερά της Νέδας να κυλούν και αναρωτιόταν πώς θα είναι το ταξίδι τους παρακάτω. Εκεί, έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του ότι όταν θα ήταν έτοιμος θα δοκίμαζε και αυτός να ακολουθήσει την πορεία του ποταμού μέχρι τη θάλασσα. Στοίχημα που κάποια χρόνια μετά το κέρδισε και από τότε ενθουσιασμένος άρχισε να διοργανώνει το πέρασμα της Νέδας με την παρέα του. Ο μύλος θα λειτουργεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Θα αλέθει στάρι, που θα καλλιεργεί ο ίδιος με τους φίλους του, με βιολογικό φυσικά τρόπο, με το οποίο θα φτιάχνουν αυθεντικό χωριάτικο ψωμί. Ο χώρος θα διατίθεται ελεύθερα σε κάθε καλή παρέα που θέλει να περάσει ώρες ξεγνοιασιάς στις όχθες της Νέδας.

Για να αντιληφθείτε πόσο φοβερά είναι εκεί, καταγράφουμε μόνο το εξής που είδαμε: Μπροστά από το μύλο, τα πλατάνια με τα κλαριά τους σκεπάζουν το ποτάμι. Στα κλαριά αυτά οι εργάτες που αναστήλωναν το μύλο “άπλωσαν” μια αιώρα και στα διαλείμματα απολάμβαναν την απόλυτη χαλάρωση πάνω από το κελάρυσμα και τη δροσιά του νερού!! Η ξενάγηση στο μύλο ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και όμορφο διάλλειμα στο φετινό πέρασμα της Νέδας, εμπειρία που έτσι και αλλιώς είναι ασυναγώνιστη. Από τις αξέχαστες στιγμές αυτής της εμπειρίας είναι, φυσικά, ο τερματισμός του περάσματος στους χωρίς καμία υπερβολή μαγευτικούς καταρράκτες των Πλατανίων και στη φοβερή σήραγγα που έχει δημιουργήσει με τα χρόνια το νερό στο μεγάλο βράχο. Εκστατική στιγμή είναι πάντα η διανυκτέρευση στο πλάτωμα κάτω από τα μεγάλα πλατάνια, στο ύψος του παλιού Κουβελαίικου πετρογέφυρου, όπως πολύ καλές δόσεις περιπέτειας περιέχει η διαδρομή στα “Σχοινιά”, όπου το πέρασμα από τα μεγάλα βράχια γίνεται με τη βοήθεια σχοινιών, αφού το νερό με την ορμή του δεν αφήνει περιθώρια για ρίσκα. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι είναι ανεπιφύλακτα το φαράγγι της Νέδας μετά το τσιμεντένιο γεφύρι των Πλατανίων, ενώ το “Στοιχειό” μεταξύ Κούβελα και Σύρριζου και ο καταρράκτης της Φιγαλίας είναι σημεία της διαδρομής κορυφαίου φυσικού κάλλους. Υπάρχουν αναρίθμητα ακόμη σημεία μοναδικής ομορφιάς. Όλα αυτά οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Μεσσηνίας και της Ηλείας, με μια μελέτη που ολοκληρώνουν, φιλοδοξούν να τα διατηρήσουν αναλλοίωτα για να στηρίξουν την πολυπόθητη αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Αν είναι, όμως, ανάπτυξη απλώς να έρχονται όλο και περισσότεροι για να δουν τη Νέδα και να αφήσουν χρήματα, τότε να μας λείπει. Αν είναι να έρχονται για να ζήσουν τη Νέδα, όπως τη ζουν όσοι την περπατούν με τον Όμιλο Φίλων, δηλαδή με σεβασμό και ευγνωμοσύνη απέναντί της, τότε καλώς να έρθουν.

πηγη: Flash της Μεσσηνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *