67 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

67 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ του Αετού από τους Γερμανούς, στις 11 Σεπτέμβρη του ’43, τίμησαν ευλαβικά στον Αετό Τριφυλίας, με διήμερες επετειακές εκδηλώσεις, στοχεύοντας στη διατήρηση της τοπικής και εθνικής μνήμης, και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συναισθηματικά και συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

 Χθες το πρωί τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Για το Ολοκαύτωμα μίλησε ο δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από πολιτικούς – αυτοδιοικητικούς παράγοντες και εκπροσώπους κομμάτων, Αρχών, φορέων, συλλόγων και αποδήμων.
Ακολούθησε δεξίωση στον «Κεφαλόβρυσο».
Το βράδυ της Παρασκευής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αετού, προβλήθηκε η κινηματογραφική ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη.
Τα θύματα του Ολοκαυτώματος, που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά το βομβαρδισμό του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα προς το χωριό που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο, είναι: από τον Αετό Αλέξιος Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Καζάτζας (Κοκώνης), Μήτρος Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Γκότσης (Κόρος) και Γεώργιος Χαϊμανάς (Γιωργιάνης) και από τα γύρω χωριά:
Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα, Αικατερίνη Ζιάννη, Μιχάλης Αποστολόπουλος, Νικόλαος Μανωλόπουλος.
Πηγή: Εφημερίδα  Μεσσηνίας “ΘΑΡΡΟΣ” /12.09.10

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *